Környezeti nevelést segítő ötletek, tippek

Zoé meséi

Zoé meséi

Ismerkedés a természettel

Évszakasztal

2022. február 26. - JBrigó

Az évszakasztal fogalmával először akkor találkoztam, amikor a Waldorf pedagógiáról olvastam. Nem ilyen intézménybe megy Zoé, és nem eszerint neveljük, ugyanakkor vannak olyan részletek, amelyekkel könnyedén tudunk azonosulni a mindennapokban, így alkalmazzuk, ilyen az évszakasztal is.

A Waldorf pedagógiában a ritmusnak központi szerepe van: az ismétlődő történések biztonságot adnak a gyermeknek állandó váltakozó világunkban. Az évszakasztal egy olyan “hely”, ahol az évszakok (tavasz, nyár, ősz, tél) és az ünnepek (Pünkösd, Farsang, Karácsony, Szent Márton stb.) hangulatát, múlását és váltakozását szemléletes  módon lehet egyszerű eszközök segítségével megjeleníteni.  Az újra és újra ismétlődő képek a gyermekeknek orientációként szolgálnak évközben-  és ha az évszakasztal nem is e célból készül el, megalkotása lakásdekorációként is kiváló ötlet lehet. (forrás)

Mivel kreatív beállítottságú vagyok, és Zoéval szeretünk közösen alkotni, valamint fontos számomra a rendszeresség biztosítása, így nem volt kérdés, hogy keresek helyet a mi évszakasztalunknak is. Szerencsére a kisasszonynak is tetszett.
Mielőtt elvetnéd az ötletet kreatív attitűd hiányában, már most kérlek, ne tedd! Próbáld meg akár egyedül, akár a gyerkőccel közösen egy asztal, polc, ablakpárkány, vagy sarok tetején összeállítani tavaszra.

nevtelen_terv_84.png

Tavaly meglepetés volt, az első pont tavaszra készült el nálunk, idén volt az első alkalom, hogy közösen díszítettük fel Zoéval. Bizton állíthatom tehát, hogy egyedül, és közösen is szuper időtöltés. A legjobb benne, hogy nincs kötöttség, bármi mehet, ami tavasz (csak hogy ennél az évszaknál maradjunk).
Gyűjtöttem neked a Pinterest segítségével néhány fotót még inspiráció gyanánt, de használd erre te is ezt az oldalt, ha szükséges. A képek végig lapozásával láthatod, mennyiféle évszakasztal (vagy épp sarok) létezhet, és ez csak a töredéke, hiszen a lehetőségek tárháza végtelen.

A jó idő beköszöntével lehet igazán nagy sétákat tenni a természetben. Amellett, hogy megfigyelitek, ahogy ébredezik, érdemes gyűjtögetni kavicsokat, terméseket, botokat bátran. Ezeknek is ott a helye az évszakasztalon! Szuper játékokra ösztönöznek, növelik a kreativitás mellett a gyerkőc kapcsolatát a természettel.

Összegezve tehát csak biztatni tudlak arra, hogy minimum évszakonként állíts vagy állítsatok össze ilyen asztalt, hiszen csak előnnyel jár. Inspirálódj az internet segítségével, és ha arra vagy kíváncsi, hogy nálunk hogy néz ki, gyere az Instagram oldalra, ahol mindig megmutatom az aktuális állapotában.

A világ 100 állati csodája

Könyvajánló

Az Instagram oldalon több könyvajánlót olvashatsz már tőlem zöld nevelés témakörben.
Ezeknek a különlegessége abban rejlik (a témáján túl), hogy nem csak jelenleg a boltok polcain csücsülő újdonságok közül válogatok, hanem bizony régebbi darabok is helyet kapnak nálunk. Így nem csak az edukálás, olvasás népszerűsítésére fektetem a hangsúlyt, hanem ezáltal azt is célom bemutatni, hogy az ún. “secondhand” (azaz másodkézből vásárolt) darabok választása is további olyan előnyökkel jár, mint a környezet megóvása.

Mielőtt belevágnék a mai témába szeretném, ha tudnád, hogy mi szerint is választok könyvet Zoénak.
Nálunk ugyanis nem működnek a korhatári ajánlások a könyveken. Persze, adnak egy alap iránymutatást, de alapvetően figyelmen kívül hagyjuk. Egész egyszerűen azért, mert a gyereket figyeljük, őt mi érdekli, mi köti le, és sokszor olyan könyvek “nyernek”, amik nagyobbaknak ajánlottak. Ezt azért írom le külön neked, már az elején, hogy jusson eszedbe, ne Zoéhoz viszonyíts, hogy ő már milyen könyveket lapoz, hanem a saját gyerkőcöd figyeld. Ha ez megvan, olvass tovább, hiszen egy nagyon szuper könyvről mesélek a mai bejegyzésben, ami nálunk egy örökölt darab is egyben.

271732997_295977279171475_1995502519798635560_n.jpg

A világ 100 állati csodája

 

A könyv “száraz” részleteit tekintve még az Alexandra kiadó gondozásában készült, 2001-ben kiadott darab. Nagy előnye, hogy még ma is beszerezhető antikvár üzletekben mondhatni jelképes összegért. Ha már az elején érdeklődsz - segítek - a Régi Könyvek polcáról (nem, nem reklám, csak ajánlás) is hamar megérkezhet, ha nem ragaszkodsz a “nagy könyves boltokhoz”.

 

A könyv fülszövege

 

Melyik gyík tud futni a vízen?
A sarki csér mikor indul 19000 km-es vándorútjára, és hova tart?
Melyik az a ma is élő rovar, amely már a dinoszauruszok idején is jelen volt a földön?
Hol tárolják a tevék a vizet?
Ezekre és még számos izgalmas, érdekfeszítő kérdésre keresi a választ a könyv. A remek szövegeket elképesztő illusztrációk kísérik.
A legapróbbaktól a legnagyobbakig, az apró hangyától a gorilláig minden érdekes állat helyet kap a könyvben. Megismerkedhetünk a kosárszövő madarakkal, a nyílméregbékákkal, az ugróegerekkel, sőt olyan emlőssel is, amely tojásokat rak. A könyvet lapozgatva rányílik a szemünk, milyen változatos és csodálatos a bennünket körülvevő állatvilág.

271856972_642481953843879_7782920371814808599_n.jpg

Az én összefoglalóm

 

Ezt a könyvet Zoé örökölte családon belül. Még díszítik az én írásaim is. :) Különös érzés lapozni. Mivel eleve vastag lapjai vannak, jó, és könnyű is fogni, forgatni, a kisebb kezek számára is.
Számomra óriási előnye a nagy képek, amelyek segítségével nagyon jól megfigyelhető a legapróbb élőlény is, életszerű helyzetben! Így minden választott állatot ki lehet tárgyalni, hogy néz ki, mit csinál, hányan vannak a képen, és így tovább.

Ahogy a könyvet kinyitjuk, rovarokkal kezdhetjük a sort, amit további gerinctelen állatokkal folytathatunk haladva egészen a főemlősökig. Nagyobb gyerekekkel biztos tetszeni fog, hogy az utolsó élőlényt - ami a pápaszemes maki - nem azonnal a névmutató követi, hanem egy játékos feladat (pontosabban 3) segít a lezárásban.

271654384_308509214563395_6049224108918098371_n.jpg

Miért ajánlom?

 

Én a rengeteg kép miatt simán úgy gondolom, a kisebb gyerkőcnek is érdemes forgatnia. Lehetőséget ad a beszélgetésre, akár tud már a kicsi beszélni, akár nem. Rengeteg különleges állatot tudunk neki mutatni, és olyanokat is találhattok benne, amikkel akár ti is találkozhattok (például katica).
Minél nagyobb a gyermek, persze annál jobban tudod kihasználni vele. Eleinte a kis boxokban található rövid érdekességeket olvashatod el, ha nagyobb már, érdekli, hallgatja, akkor a hosszabb ismertetőt is elolvashatod neki. Nálunk esti meseként is előkerült már, de napközben csak úgy, egyedül is lapozgatta, nézegette Zoé. 
Konkrét korosztályi ajánlást sem az internetes ismertetőkben, sem a könyvben nem találtam. Az ilyen könyveket körülbelül nagy csoportos kortól szokták javasolni, de látod, ahogy írtam is a cikk elején nálunk az ilyenek 2,5 éves kortól simán mennek.

Bárhogy döntesz is, a gyermeked kora vagy személyisége legyen az ok, ne a hasonlítgatás, elvárás. Egy biztos, ha beszerzed, szerintem nem okozhat csalódást.

Segítség, elfoglalt vagyok!

 

nevtelen_blogszalagkep_1.png

A cím magáért beszél azt hiszem. Talán te is együtt érzel vele. Ha igen, akkor egy nagyon is igaz közhelynek tűnő mondattal vezetnélek bele ebbe a cikkbe.

Nem vagy egyedül!

Az utóbbi időben én is egyre sűrűbben állok meg szinte már a hajam tépve, hogy ami eddig működött, most nem megy, mert sokkal elfoglaltabb vagyok, mint például tavaly ilyenkor. Bevallom őszintén egy darabig úsztam az árral, de minél jobban telt az idő - és persze nem változott semmi - annál inkább éreztem biztosan, hogy változtatnom kell a bevett rendszeremen, mert ez bizony a zöld nevelés rovására ment.

Hangsúlyoznám is egyből az elején, hogy még lavírozom, keresem a számomra ideális megoldást, ugyanakkor szeretnék segíteni azon túl, hogy biztosítalak afelől, nem vagy egyedül ezzel. Olvastam, kutattam is a témában, így ennek - valamint eddigi tapasztalataimnak - eredményét szeretném csokorba szedve átadni most neked. Így remélhetőleg egy kis segítő kézre lelsz a környezeti nevelésben te is, én is. :)

 

Alvásidő

Napközben, ha még alszik a gyerkőc azt az időt mindenképpen érdemes kihasználni. Bevallom nekem a saját időmből való lecsípés ment meg lelkileg igazán, de ez utóbbira nem biztatlak, hiszen negatív következménnyel jár, főleg hosszútávon. De mielőtt leülnél, ha alszik a család…

 

Tervezz!

 

Fogj egy füzetet, jegyzettömböt, laptopot, bármit! Nekem itt is az vált be, hogy minden IS van. Rám sajnos vagy nem sajnos, de az a jellemző, hogy bizonyos dolgok vezetését, és így tervezését is elektronikus formában preferálom. Ugyanakkor van - főleg a spontán ötletek, tervek -, amiket kézzel, papírra szeretek jegyzetelni.
Mindig más van kéznél, ennek megfelelően vezetem a dolgaimat. Példának okáért a férjemmel használjuk a Google Naptárat a közös teendőknek, amiket párhuzamosan vezetünk egy sima, mezei asztali naptáron is.
Évekig próbálkoztam saját határidőnaplóval. Volt is időszak, amikor nagyon bevált, de az életkörülmények változásával ez értelmét vesztette. Nálam
Bármelyik megoldást válaszd is, a legfontosabb az, hogy a saját és családod igényeihez alkalmazkodj, ne hozzám!

Tömbösítés 

A napok, hetek beosztásához muszáj elsajátítanom ezt a módszert - na, itt tartok most, mert nekem ez nehéz. Tömbösíteni úgy, hogy ne csússzak bele a halogatásba. Ennek ellenére szeretnélek téged is erre biztatni. 
Tehát ha találsz időt, alkalmat, ülj le, és tervezd meg. Első körben tűzz ki a hétre egyetlen napot, amikor a környezeti nevelést elő tudjátok venni. Ha teheted szúrj be adott hónapra, minden hétre egy ilyen napot. Gyűjtsd össze a témákat, és oszd el. Ha ezek megvannak, jöhet a kivitelezéshez a tömbösítés.

Példa tömbösítéshez:

1.nap: a választott témákhoz leírás kutatása, összegyűjtése

2.nap: eszközök összeírása

3.nap: eszközök összegyűjtése, előkészítése

4.nap: kivitelezés

Eszerint a példa szerint tervezéssel együtt összesen 5 nap alatt tudsz egy egész hónapra környezeti nevelést beiktatni. Nálam mindig bevált eddig (is) a B terv. Mindig van arra az esetre, ha például Zoénak nincs kedve, beteg vagy ő vagy én, közbejön valami, stb. Ez segít abban, hogy ne zökkenj ki, a rendszer ne boruljon, egyfajta tartó vázként tud funkcionálni. Érdemes így olyat választani “vész” esetére, ami minden helyzetben alkalmazható.
Előfordulhat az is, hogy a rendszert könnyebben vezeted be, ha nem egyetlen napra fókuszálsz, és tervezel, hanem szabadabban egy hétre, azon belül pedig "ahogy esik, úgy puffan" módszerrel veszed elő a tervezett programot a legalkalmasabb pillanatban.

Remélem tudtam segíteni, ha konkrét tippeket szeretnél, leírásokat, DIY ötleteket, akkor csatlakozz a Facebookos Zöld Nevelés csoportomhoz.

Új zöld év

Ha követsz az Instagramon, akkor bizonyára olvastad már a tűzijátékról szóló posztomat. (Ha még nem, ide kattintva pótolhatod.) Itt röviden, ám őszintén írtam arról, hogyan viszonyulunk ehhez a dologhoz. 
A mai blog bejegyzésben hosszabban fejtem ezt ki, valamint azt, hogyan is indulunk neki az Újévnek.

Ha törekszel a környezettudatos életmódra, akkor neked is érdekes lehet ez a cikk. Olyan gyakorlati tanácsokat is megosztok, amelyek alkalmazása segíthet a törekvéseid további megtételében, a fejlődésben.

nevtelen_terv_80.png

Szilveszter 

 

Bár napok teltek már el, mégis szeretnék írni róla. A Szilveszter lényege még mindig ugyanis a tűzijáték. Hogyan viszonyulunk ki hozzá?

Nem szeretjük, és természetesen nem alkalmazzuk. Azt tudni kell, hogy a "zöld" életmódra váltásunk előtt sem volt ez másként. Ugyanakkor a gyerek hozta az ehhez (is) való rugalmasságunkat. Erről írtam abban az Insta posztban. Ezért is emelem ki, hiszen remekül mutatja, hogyan is lehet zöldíteni úgy, hogy a gyerek ne lássa kárát, és ne rossz életszakaszként maradjon meg benne az, amikor bolygóbarát életre váltottak a szülők. 

 

Újév

 

Az élet megy tovább. Van, aki fogadalmakkal indítja, van, aki nem. Bármelyik csoportba tartozz is, tervezned, célokat kitűzni érdemes.
Írd le, összegezd, mit szeretnél idén kiváltani, máshogy csinálni, írj listát arról, hogy akár magatoknak, akár a gyerekeknek mit szeretnél beszerezni. Ha ez megvan, akár elosztod időszakosan, akár kipipálós lista marad, egy lépést előre tettél a zöld úton. Ennyi az egész, és ezért már légy büszke magadra!

Ha valamit viszont megtanultam anyaként az az, hogy nagyon fontos rugalmasan kezelni a dolgokat. Nem úgy, és nem akkor fog sikerülni semmi. Nem lehetetlen, de valljuk be sokkal nehezebb összehozni.
Szóval ha valamire nem jut idő, nem sikerül, ne csüggedj el! Lépj egy másik (könnyebb) tételre, és ha úgy látod, hogy jut idő és energia egy nagyobb falatra, térj vissza arra a tételre.

Fogok írni, beszélni még a magam tapasztalatairól, kudarcokról, sikerekről, kövess a közösségi médiában, és iratkozz fel hírlevélre is, ha szeretnéd ezeket olvasni, látni!

Exkluzív zöld ajándék

nevtelen_terv_72.png

 

Két hét múlva Karácsony, a Mikulás innentől már nagyon kergeti az időt egészen Szentestéig, ugye?
Egy valamiben biztos egyetértünk - már itt a cikk elején -, hogy ha gyerekről van szó, akkor a legjobb ajándékot segítünk felkutatni a Jézuskának.
Nehéz versenyezni a műanyag, harsány, csillogó-villogó játékokkal, könyvekkel, viszont ha itt vagy, és olvasol, akkor neked talán nem az efféle külcsín számít.

Szülőként én szeretem az egyedi, különleges dolgokat, azokat, amik nem tömegével kaphatóak - és jönnek szembe az utcán-, mindezt úgy, hogy Zoénak is vannak népszerű mesefigurás dolgai.
Ha a karácsonyi ajándékról van szó, az egyediség, és a minőség az, ami számít a praktikusság mellett.
Ennek fényében került összeállításra egy csomag nálam, amely nem véletlenül kapta az exkluzív jelzőt.
Gyere, és áss velem a mélyére, nézzük meg együtt, mitől annyira különleges ez a csomag, mit rejt, és miért éri meg a fa alá csomagolni?

 

Miért éri meg?

 

Az árán kívül? Mivel több különleges tételt tartalmaz, akár bonthatod is a csomagot! Hát nem szuper? Elteheted későbbre (Húsvétra, születésnapra, stb.) vagy a családban más gyerkőc számára is egy csapással lesz meg a karácsonyi ajándék. Ha egyben tartod, akkor pedig többrétű ajándékkal leped meg az apróságot, amely nem csak a mese, hanem a kreativitás varázslatos világába is kalauzol benneteket.

 

Mitől egyedi?

 

Egyetlen egy darabot állítottam össze neked. De ez még semmi! A gyermek nevével ellátott képeslapot is tartalmaz! Ez a lap ráadásul nem kapható a webshopban, sem a Meska boltomban, kizárólag az ajándékozottad részére készítem el, újrahasznosított, szélenergiával készült papír felhasználásával!
Még nincs vége!
Ugyanazt a rajzot újrahasznosított matricacsomag részeként is adom, méghozzá ajándékba! Hét nem csodálatos?

 

Tovább is van?

 

Bizony, hogy van!
Hiszen a csomag tartalmaz egy 1500 Ft értékű ajándékutalványt, amivel megvásárolhatod azt, ami kimaradt a csomagból, de szívesen látnád benne, vagy csak szívesen lepnéd meg újra a gyerkőcöt különleges, névre szóló, cuki, és egyben környezetbarát ajándékkal.
De mi is van részletesen ebben a csomagban még?

 

Tartalma

 

Ha egy készre csomagolt ajándékdobozt szeretnél, jó helyen jársz, hidd el! Újrahasznosítható papír dobozba, gyönyörű, karácsonyi szalaggal átkötve jut el hozzád a csomag, így a csomagolással sem kell foglalkoznod, csak a fa alá kell csempészned! 

Mit is ad tehát a Jézuska ebben az exkluzív csomagban?

  • Névre szóló exkluzív RePapir Art karácsonyi képeslap (webshopban sem kapható!)
  • Zöld mondókák könyv kifejezetten az ajándékozottnak dedikálva
  • Trallala meséi mesefüzet
  • Tigris leszek mesefüzet
  • Az óceán és én mesefüzet
  • Nyunyu karácsony leporelló mese
  • Ajándékutalvány 1500 Ft értékben
  • Ajándék RePapir Art exkluzív matrica (a webshopban sem kapható!)
  • Ajándék szütyő

 

Üss több legyet egy csapásra, és vásárolj készre csomagolt, környezetbarát, környezeti nevelést segítő exkluzív csomagot Karácsonyra. Még odaér!

 

3 fenntartható ajándékötlet

Ha Karácsonyról esik szó, nem a bolygó az, amire elsőként az ember gondol. Főleg, ha a gyerekekről van szó, igaz? Azon túl, hogy a kicsi kívánsága teljesüljön (ha lehet) megannyi szempont lehet, mint a pénztárcád, az ajándék “képességei”, időtartama, stb. Legyen hangos, villogó vagy épp ellenkezőleg, zajtalan? Mindegy, hisz ahányan vagyunk, annyiféleképp gondolkodunk.

nevtelen_terv_70.png

Pontosan ezért szeretném felhívni a figyelmet, és megmutatni, hogy ezek a különbségek nem zárják ki egymást! Olyan környezettudatos és természetes játékokat gyűjtöttem neked össze a mai cikkben, amelyek ha nem is minden kritériumnak felelnek meg, de legalábbis bizonyítják, hogy a bolygó oldalán állva is lehet a karácsony színes, és csillogó! A játékok márkái mind a Föld érdekeit képviselik, és céljuk egy tudatos nemzedék nevelésének elősegítése. A tervezéstől a gyártáson át, egészen az eladásig odafigyelnek minden folyamat során arra, hogy a lehető legkisebb terhelést róják a bolygóra.

Tündérablakok - Fényes, színes fejlesztő

 

Az építőelemek közepén található színes ablakok segítségével színesen, és kaleidoszkópszerűen látható a világ. Ha hagyod a napsugarakat keresztül világítani rajtuk, gyönyörű fényjáték vetülhet a talajra, falra.

A márka játékai FSC minősítésű európai fából (többnyire bükk, éger és hárs) készülnek, amiket természetes olajokkal zárnak le, ez adja a jellegzetes “Bauspiel illatot”.

 

Ünnepi egérkék - Tündérek, manók, királyok, és királynők

 

A dán márka nálunk is képviselteti magát Zoé játékai között. Tavaly karácsonyra kapta, és azóta is rendszeresen előkerül, ami úgy gondolom a legnagyobb elismerés. 

maileg-16-1710-01-harmas-ikrek-gyufasdobozban-04.jpgKép forrása >>

A Maileg követi az ENSZ Globális Megállapodásának tíz alapelvét, amely kiterjed az emberi jogok védelmére, munkajogra, környezetvédelmi előírásokra és korrupció-megelőzési alapelvekre. A minőség-ellenőrzést és tesztelést minden esetben független harmadik fél laboratóriumai végzik.
Mint gyártó tudja és szem előtt tartja, hogy felelősséggel tartozik a környezetünk védelméért. Hogy mint gyártó igenis felelősséget kell vállalni a környezetszennyezés csökkentésére. Ilyen célkitűzéseik többek között, hogy termékeiket tengeren szállítják. A légi fuvarozást tudatosan kerülik, hogy csökkentsék CO2 kibocsátásukat.

A legtöbb esetben újrahasznosított vagy FSC hitelesített kartont és papírt használnak a csomagoláshoz. Újrahasznosítják a beérkező csomagolóanyagokat: ugyanazokban a dobozokban küldik ki az árut a nagykereskedelmi partnereknek., amiben hozzájuk érkezik a gyárból.

 

Újrahasznosított fa játék - Munkagépek, dinoszauruszok, és szerepjátékok

 

Na ez az a márka, amelyik minden esetben megfelelő lehet! Legyen szó autós játékokról, konyhában főzésről, tűzoltásról, “doktorosdiról” a fürdésen vagy a zenélésen át, tényleg minden típusú tevékenységhez találhatsz játékot!
A Plantoys az első olyan cég a világon, ami újrahasznosított kaucsuk fából gyártja termékeit. A PlanToys eltökélt szándéka, hogy egy fenntartható világot hozzon létre és a termékeinek előállításának minden lépésénél figyelemmel legyen a környezetre. A teljes gyártás során a legjobb alapanyagokból dolgozik, miközben a hulladék termelés minimális vagy nulla.

A gyártás során előforduló többlet fadarabokat, forgácsot, stb a PlanToys Biomassza Erőmű hasznosítja és az így előállított  villamos energia biztosítja a PlanToys gyár és a környező falvak villamos energia ellátását.

 

Láthatod, ez csupán 3 példa, amely bizonyítja, mennyire sokrétű is ez a világ. Mennyi eszköz van a kezünkben - a tiedben is - arra, hogy fenntartható ajándékban gondolkodhass. 
Még van idő, használd ki, nézz körül, kutass, ha kell, kérj segítséget (akár tőlem is), és bízz magadban annyira, hogy idén más legyen a karácsony. Zöldebb, egyszerűbb, tudatosabb, de ugyanúgy szeretettel teli.

Környezettudatos adventi naptárak

Gondoltad volna, hogy még az adventi naptár terén is tudsz figyelni a bolygóra?
Természetesen a legjobb mindig a saját készítésű darab, de amennyiben nálad ez nem opció, mutatok néhány példát arra, milyen naptárakat keress, és hol.

nevtelen_terv_68.png

 

Csiptesd fel! - fenntartható, és időtálló

Ez a skandináv darab azért is jó, mert kedvedre változtathatod akár évről évre, mi kerüljön “bele”. Válassz papír zacskókat hozzá!

 

Fa apróságok az ablakok mögött

Ha nem tudod most megtervezni a naptár tartalmát, ezt a naptárat neked találták ki!
Papír ablakai mögött ugyanis fa apróságok bújnak meg, ráadásul két különböző verzió is elérhető a webáruházban.

 

Pakolj filc naptárba!

Ha hazai kisvállalkozóktól, kézművesektől vásárolsz, az eleve tudatos döntés! Ebben a Meska.hu óriási segítség - nem csak naptár tekintetében -, hiszen rengeteg készítő van jelen, akitől vásárolhatsz.
Keresd itt is bátran az adventi naptárat is, és ha már ott vagy, ne felejts el benézni az én boltomba sem! :)

 

Láthatod tehát, hogy ebben az esetben is rengeteg opció áll a rendelkezésedre, pénztárca kímélő megoldásokkal is. 

 Környezettudatos Halloween

Nem tudjuk kikerülni. Legalábbis, ha gyerekünk van. 
Nálunk idén először téma mélyebben ez az ünnep, így természetesen ennek is igyekszem megfogni a "zöld végét".

84a13a1ec14a68bd73974d8258a2e345.jpg

Kép forrása: Pinterest

Az Instagramon (én főleg csak itt barangolok) több eszméletlen jó jelmezt láttam, amik bizony papírból (doboz újrafelhasználása) készült. Laikus első Halloweenozóként úgy sejtem, talán az egyetlen olyan megoldás, amely nem csak környezetbarát, de látványos is lehet egyben.
Segítségül hívtam a Pinterestet, és gyűjtöttem neked néhány ilyen szuper ötletet:

 

 

Dobozok nélkül

 

Nem mehetek el ugyanakkor amellett, hogy nem minden anyuka tud "kraftolni" ilyen jelmezeket ilyen-olyan okból kifolyólag. Én is azok közé tartozom, akiknek idén nem fér bele egy ilyen volumenű DIY (Do It Yourself - Csináld magad).

Hogyan lehet mégis környezettudatos a Halloween akkor?

Roppant egyszerű! Ha nem vásárolsz feleslegesen össze mindent, ha azt veszed csak meg, amire TÉNYLEG szükség van, már zöld lépést teszel. A pazarlás ugyanis az egyik olyan tényező, amely a jelenlegi, globális helyzethez vezetett, valamint megalkotásával orvosolható lenne vagy legalábbis csökkenthető a probléma. Ennek okán felnőttként újratanulni a tudatos vásárlási szokásokat, felülírni azokat óriási lépésnek bizonyul. És ami a legfontosabb, ez is SZÁMÍT!

 

A jelmez nálunk

 

A fentiek tudatában én hogyan csinálom? 
Nem azért írok erről, mert tökéletes vagyok, guru a témában, hanem pontosan az ellenkezőjét szeretném megmutatni. A tökéletlenséget, amellyel ugyanúgy tudok tenni, odafigyelni.
Zoénak tehát találtam egy korának és persze méretének (nem utolsó sorban ízlésének) megfelelő jelmezt. Mivel "one size" (egy méret) elvileg jövőre is simán jó lehet. A gyerekek ráadásul szeretnék beöltözni, így egy sima hétköznapi játék során is előkerülhet, ezért nem gondolom, hogy a TUDATOS jelmez vásárlás gond lenne. 
Egyébként, ha nagyobb nálatok a gyerkőc érdemes lehet megfontolni még a kölcsönzés lehetőségét.

 

Dekoráció

 

Mindig a korosztály számít, hogy a te gyereked mekkora, hiszen az adja az igényét is erre. Nálunk Zoénak nyilván nem kell például pókháló vagy szellemek, boszorkányok, etc. mindenhová. Úgy gondolom mint mindig most is a legfontosabb a mértékletesség.
Állítsatok fel határokat, és lehetőleg olyan dekorációt vásároljatok, amelyeket biztosan hosszú évekig tudtok majd elővenni.

 

Csináld magad!

 

Ha együtt csináljátok, azzal a kötelék is erősödik csak, fejleszted vele a gyermeked, és szuper mókás időtöltés, nekem elhiheted! 
Én is ezt az opciót választottam. Levegőn száradó gyurma segítségével készítettünk néhány szellemet Zoéval, valamint kis cuki szellemeket papír és hurkapálca felhasználásával. Mindegyikükkel játszunk is, szóval azoknak az apróságoknak még inkább bejön ez az opció, ahol a szerepjátékok népszerűbbek.
Összegyűjtöttem korosztálytól függetlenül néhány DIY ötletet a Pinterestről, amiket akár együtt is el lehet készíteni a gyerkőccel:

 

 

Láthatod tehát, hogy ha környezettudatosságról van szó kifejezetten egyszerű dolgokra is bátran lehet gondolni. Nem csak akkor, és azzal segítesz, ha nulla szemetet termelsz, és megvonsz magadtól, magatoktól mindent. 

Ha "zöld Halloween" mellett döntesz, ne felejtsd el megmutatni nekem a végeredményt! Csatlakozz a Zöld nevelés Facebook csoportomhoz, ahol időről időre osztok meg játék ötleteket a környezeti neveléshez, valamint egyéni kedvezményt is biztosítok a tagok számára a webshopban!

Jó tervezgetést kívánok!

Mondókák októberre

Minden évszak a maga nemében páratlan. Minden mozzanat, részlet gyönyörű, így van ez ősszel is.
Mindig van miről beszélni, mit felfedezni, tanítani, megismerni. Szülőként pedig a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb eszköz erre a mondóka. Ezért szedtem egy apró csokorba 4 olyan könnyű mondókát, amelyet most, októberben szavalhatsz a gyerkőccel.
Ha nem elég, vagy több, környezettudatos mondókát is szeretnél a tarsolyodba, ne feledd az egyedülálló mondókás könyvem, a Zöld mondókákat, amely környezettudatos nevelést segítő mondókák, versek otthona.

clean_work_table_blog_banner.png

1. Kopár dió, mogyoró,

kis mókusnak ez való.

Odújába elrakja,

télen elropogtatja.

 

2. Ereszkedik le a felhő,

Hull a fára őszi eső.

Hull a fának a levele,

Énekel a fülemüle.3. Dagi tócsa, pocsolya,

de nagy a kend pocakja!

Nő a tócsa, dagad, hízik,

a cipőm már alig látszik!

Minden csupa víz és sár,

ez az ősz, és nem a nyár!4. Október, ber, ber, ber,

fázik benne az ember.

Szőlőt csipked a dere,

édes legyen szüretre.

 

Ne feledd, minden mondóka fejleszti a gyermek ritmusérzékét, memóriáját, szókincsét is, tehát ne tévesszen meg egyszerűsége! Alkalmazzátok minden nap!

 

zold_levelek_tajepites_logo_3.png

 

2 játékötlet a szabadban

 nevtelen_terv_31.png

Még tart a nyár, és mivel épp elég reklám témája már az iskolakezdés, kicsit a gyerekek "oldalára" állva szeretnék más központi témát választani az első augusztusi blogbejegyzésnek.

Szebbnél szebb játék szabadtéri játék kapható a boltokban, viszont annak, aki a környezettudatosság mellett dönt, nehezebb dolga lehet. A "zöld" játékok természetes alapanyagból készülnek, és borsosabb árúak műanyag társaiknál. Persze az árfekvésen túl több előnnyel indulnak, mégis most a környezettudatosságra helyezve a hangsúlyt mutatok néhány remek, pénztárcabarát választást. 

 

Készíts játszóházat!

 

“újrahasznosítható anyagokból, kartondobozokból, egyéb háztartási csomagolókból, elkészítheted saját játszóházadat. Környezetkímélő szórakozás.” - Forrás

56591-find-make-playhouse-jatszohaz-0.jpg

Kép forrása: akebiajatek.hu

A ház elkészítésével tehát nem csak a feleslegesen kallódó dobozok kerülnek felhasználásra, de környezetbarát megoldást választasz a vásárlással a gyermek számára. Általa megtanulja az újrahasznosítás fontosságát, a lehetőségeket, valamint a kreativitása, fantáziája is fejlődik általa.

Ajánlott életkor: 3+

 

Hajóra, ha esik, ha fúj!

 

304244_2.jpg

Kép forrása: akebiajatek.hu

Parafa, kender, és fa alapanyagú játék, amely minden időjárási körülmények között használható. Ráadásul a hajó kiegészíthető bármilyen olyan elemmel, amit csak talál a gyerkőc a természetben!
A gyártó többféle csomagot is kínál, így bogarak, sőt, akár robotok is születhetnek a kis kezek által. Innen rendelhető!

Ajánlott életkor: 6+ 

 

Ezeken kívül még többféle játékot találsz, különféle árkategóriában. Láthatod, hogy érdemes körülnézni, játszhattok környezettudatosan a szabadban, ha a bot, vagy a kavicsok nem jönnek be. :)

süti beállítások módosítása