Környezeti nevelést segítő ötletek, tippek

Zoé meséi

Zoé meséi

A világ 100 állati csodája

Könyvajánló

2022. január 21. - JBrigó

Az Instagram oldalon több könyvajánlót olvashatsz már tőlem zöld nevelés témakörben.
Ezeknek a különlegessége abban rejlik (a témáján túl), hogy nem csak jelenleg a boltok polcain csücsülő újdonságok közül válogatok, hanem bizony régebbi darabok is helyet kapnak nálunk. Így nem csak az edukálás, olvasás népszerűsítésére fektetem a hangsúlyt, hanem ezáltal azt is célom bemutatni, hogy az ún. “secondhand” (azaz másodkézből vásárolt) darabok választása is további olyan előnyökkel jár, mint a környezet megóvása.

Mielőtt belevágnék a mai témába szeretném, ha tudnád, hogy mi szerint is választok könyvet Zoénak.
Nálunk ugyanis nem működnek a korhatári ajánlások a könyveken. Persze, adnak egy alap iránymutatást, de alapvetően figyelmen kívül hagyjuk. Egész egyszerűen azért, mert a gyereket figyeljük, őt mi érdekli, mi köti le, és sokszor olyan könyvek “nyernek”, amik nagyobbaknak ajánlottak. Ezt azért írom le külön neked, már az elején, hogy jusson eszedbe, ne Zoéhoz viszonyíts, hogy ő már milyen könyveket lapoz, hanem a saját gyerkőcöd figyeld. Ha ez megvan, olvass tovább, hiszen egy nagyon szuper könyvről mesélek a mai bejegyzésben, ami nálunk egy örökölt darab is egyben.

271732997_295977279171475_1995502519798635560_n.jpg

A világ 100 állati csodája

 

A könyv “száraz” részleteit tekintve még az Alexandra kiadó gondozásában készült, 2001-ben kiadott darab. Nagy előnye, hogy még ma is beszerezhető antikvár üzletekben mondhatni jelképes összegért. Ha már az elején érdeklődsz - segítek - a Régi Könyvek polcáról (nem, nem reklám, csak ajánlás) is hamar megérkezhet, ha nem ragaszkodsz a “nagy könyves boltokhoz”.

 

A könyv fülszövege

 

Melyik gyík tud futni a vízen?
A sarki csér mikor indul 19000 km-es vándorútjára, és hova tart?
Melyik az a ma is élő rovar, amely már a dinoszauruszok idején is jelen volt a földön?
Hol tárolják a tevék a vizet?
Ezekre és még számos izgalmas, érdekfeszítő kérdésre keresi a választ a könyv. A remek szövegeket elképesztő illusztrációk kísérik.
A legapróbbaktól a legnagyobbakig, az apró hangyától a gorilláig minden érdekes állat helyet kap a könyvben. Megismerkedhetünk a kosárszövő madarakkal, a nyílméregbékákkal, az ugróegerekkel, sőt olyan emlőssel is, amely tojásokat rak. A könyvet lapozgatva rányílik a szemünk, milyen változatos és csodálatos a bennünket körülvevő állatvilág.

271856972_642481953843879_7782920371814808599_n.jpg

Az én összefoglalóm

 

Ezt a könyvet Zoé örökölte családon belül. Még díszítik az én írásaim is. :) Különös érzés lapozni. Mivel eleve vastag lapjai vannak, jó, és könnyű is fogni, forgatni, a kisebb kezek számára is.
Számomra óriási előnye a nagy képek, amelyek segítségével nagyon jól megfigyelhető a legapróbb élőlény is, életszerű helyzetben! Így minden választott állatot ki lehet tárgyalni, hogy néz ki, mit csinál, hányan vannak a képen, és így tovább.

Ahogy a könyvet kinyitjuk, rovarokkal kezdhetjük a sort, amit további gerinctelen állatokkal folytathatunk haladva egészen a főemlősökig. Nagyobb gyerekekkel biztos tetszeni fog, hogy az utolsó élőlényt - ami a pápaszemes maki - nem azonnal a névmutató követi, hanem egy játékos feladat (pontosabban 3) segít a lezárásban.

271654384_308509214563395_6049224108918098371_n.jpg

Miért ajánlom?

 

Én a rengeteg kép miatt simán úgy gondolom, a kisebb gyerkőcnek is érdemes forgatnia. Lehetőséget ad a beszélgetésre, akár tud már a kicsi beszélni, akár nem. Rengeteg különleges állatot tudunk neki mutatni, és olyanokat is találhattok benne, amikkel akár ti is találkozhattok (például katica).
Minél nagyobb a gyermek, persze annál jobban tudod kihasználni vele. Eleinte a kis boxokban található rövid érdekességeket olvashatod el, ha nagyobb már, érdekli, hallgatja, akkor a hosszabb ismertetőt is elolvashatod neki. Nálunk esti meseként is előkerült már, de napközben csak úgy, egyedül is lapozgatta, nézegette Zoé. 
Konkrét korosztályi ajánlást sem az internetes ismertetőkben, sem a könyvben nem találtam. Az ilyen könyveket körülbelül nagy csoportos kortól szokták javasolni, de látod, ahogy írtam is a cikk elején nálunk az ilyenek 2,5 éves kortól simán mennek.

Bárhogy döntesz is, a gyermeked kora vagy személyisége legyen az ok, ne a hasonlítgatás, elvárás. Egy biztos, ha beszerzed, szerintem nem okozhat csalódást.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoemesei.blog.hu/api/trackback/id/tr3116820566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása