Környezeti nevelést segítő ötletek, tippek

Zoé meséi

Zoé meséi

Ismerkedés a természettel

Évszakasztal

2022. február 26. - JBrigó

Az évszakasztal fogalmával először akkor találkoztam, amikor a Waldorf pedagógiáról olvastam. Nem ilyen intézménybe megy Zoé, és nem eszerint neveljük, ugyanakkor vannak olyan részletek, amelyekkel könnyedén tudunk azonosulni a mindennapokban, így alkalmazzuk, ilyen az évszakasztal is.

A Waldorf pedagógiában a ritmusnak központi szerepe van: az ismétlődő történések biztonságot adnak a gyermeknek állandó váltakozó világunkban. Az évszakasztal egy olyan “hely”, ahol az évszakok (tavasz, nyár, ősz, tél) és az ünnepek (Pünkösd, Farsang, Karácsony, Szent Márton stb.) hangulatát, múlását és váltakozását szemléletes  módon lehet egyszerű eszközök segítségével megjeleníteni.  Az újra és újra ismétlődő képek a gyermekeknek orientációként szolgálnak évközben-  és ha az évszakasztal nem is e célból készül el, megalkotása lakásdekorációként is kiváló ötlet lehet. (forrás)

Mivel kreatív beállítottságú vagyok, és Zoéval szeretünk közösen alkotni, valamint fontos számomra a rendszeresség biztosítása, így nem volt kérdés, hogy keresek helyet a mi évszakasztalunknak is. Szerencsére a kisasszonynak is tetszett.
Mielőtt elvetnéd az ötletet kreatív attitűd hiányában, már most kérlek, ne tedd! Próbáld meg akár egyedül, akár a gyerkőccel közösen egy asztal, polc, ablakpárkány, vagy sarok tetején összeállítani tavaszra.

nevtelen_terv_84.png

Tavaly meglepetés volt, az első pont tavaszra készült el nálunk, idén volt az első alkalom, hogy közösen díszítettük fel Zoéval. Bizton állíthatom tehát, hogy egyedül, és közösen is szuper időtöltés. A legjobb benne, hogy nincs kötöttség, bármi mehet, ami tavasz (csak hogy ennél az évszaknál maradjunk).
Gyűjtöttem neked a Pinterest segítségével néhány fotót még inspiráció gyanánt, de használd erre te is ezt az oldalt, ha szükséges. A képek végig lapozásával láthatod, mennyiféle évszakasztal (vagy épp sarok) létezhet, és ez csak a töredéke, hiszen a lehetőségek tárháza végtelen.

A jó idő beköszöntével lehet igazán nagy sétákat tenni a természetben. Amellett, hogy megfigyelitek, ahogy ébredezik, érdemes gyűjtögetni kavicsokat, terméseket, botokat bátran. Ezeknek is ott a helye az évszakasztalon! Szuper játékokra ösztönöznek, növelik a kreativitás mellett a gyerkőc kapcsolatát a természettel.

Összegezve tehát csak biztatni tudlak arra, hogy minimum évszakonként állíts vagy állítsatok össze ilyen asztalt, hiszen csak előnnyel jár. Inspirálódj az internet segítségével, és ha arra vagy kíváncsi, hogy nálunk hogy néz ki, gyere az Instagram oldalra, ahol mindig megmutatom az aktuális állapotában.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoemesei.blog.hu/api/trackback/id/tr7817766610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása