Környezeti nevelést segítő ötletek, tippek

Zoé meséi

Zoé meséi

Környezetvédelem a hétköznapokban

2021. május 16. - JBrigó

blue_and_red_motivational_quotes_blog_banner.png

Még tart a tanév, ráadásul már több, mint egy éve különleges helyzetben kell helytállnunk. Nehéz lehet a környezetvédelemre gondolni akkor, amikor azt sem tudjuk, hol áll a fejünk, hogyan tartsuk a napirendet, és még maradjon idő pihenni, legalább szusszanni egyet. Ismerős?
A Föld napja kapcsán az Instagramon már osztottam meg olyan egyszerű tippeket, amiket könnyedén alkalmazhatunk napról napra a bolygó megóvása érdekében. 
Ahhoz, hogy hatékony és értelmet nyert legyen minden "zöld törekvésed", a legfontosabb nem csak az, hogy lépésről lépésre haladj, hanem az is, hogy olyan célokat tűzz ki, amik elérhetőek, alkalmazhatóak számodra. Így tudod őket szokássá formálni. Ennek fejében összeszedtem neked, hogy első körben (gyerekestől) mik azok, amikre gondolhatsz, ha tartós változást szeretnél. Ezekben az a jó, hogy megadják azt a jó érzést is, amire a lélek szomjazik, és képesek lökni előre, akár nagyobb lépések megtételéhez.

 

Váljon szokássá!

 

Előfordulhat, hogy te már alapvetően odafigyelsz ezekre, az is lehet, hogy eddig eszedbe sem jutott, hogy számítanak. Mindegy, és nem is számít, melyik csoportba tartozol, a lényeg az, hogy ha ezek szokássá alakulnak, nagy dolgot viszel véghez.

 

  1. Zuhanyozz!
  2. Kapcsold le a villanyt!
  3. Zárd el a csapot!
  4. Gyűjts szelektíven, hasznosíts újra! 

 

Miért érdemes ezekre tudatosan figyelni? A kevesebb energia felhasználás érdekében, ami kevesebb megterhelést jelent a Föld számára. Ez a rövid magyarázat, de a szokás úgy hatékony, legalábbis szerintem, ha az alap biztos lábakon áll. Úgyhogy nézzünk kicsit jobban a dolgok mögé.

 

Vízfogyasztás

 

Egy ember egy nap alatt 100-150 liter vizet használ el. Ennyire van szüksége. A fürdés 75-95 liter, míg a zuhanyozás 20-40 liter víz felhasználását jelenti átlagosan.

 

Egy lassan csöpögő csap, amit véletlenül nyitva felejtettünk vagy nem csináltatunk meg, egy nap alatt 40-120 liter vizet pazarol el. A csapból csöpögő víz a lefolyón keresztül elfolyó pénz, hiszen az elpazarolt víz miatt magasabb vízszámlát kell fizetni - írja a Fővárosi Vízművek.

 

Pazarló vízfelhasználásunk következtében azonban Földünk tiszta édesvízkészlete folyamatosan csökken, ezért vízkincsünk megóvása mindannyiunk felelőssége. - olvasható az Alföldvíz oldalán.

 

Áramfogyasztás

 

Az energia előállítása is nagy mennyiségű széndioxid kibocsátással jár, éppen ezért érdemes nem csak a pénztárcánk, hanem a bolygó érdekében is tudatosan használni az áramot. 

 

Egy energiatakarékos otthonban nem lehet eléggé hangsúlyozni az éjszakai áramtalanítás szükségességét, a fűtés éjszakai hőmérsékletének 1-2 fokkal való csökkentését és a szellőztetés megfelelő időzítését sem.
Ezek mellett komoly áramspórolás érhető el a LED-es fényforrások használatával is. Míg a hagyományos izzók áramfogyasztásának nagyobb része az izzószálak felmelegítésére megy el, addig a LED-es izzók kizárólag a világításra koncentrálnak. Ráadásul az élettartamuk 30.000-100.000 óra közötti tartományban van, míg a hagyományos izzók élettartama 1.000 óra körül mozog. Mivel nincs hőveszteségük, 90 százalékos energia-megtakarítás is elérhető velük. - írja a Solar Kit weboldalán.

 

Itt meg kell viszont említenem a "zöld áramot", amely több szolgáltatónál is (MVM,EON) elérhető, bár elsősorban vállalkozások számára. Érdemes erről is tájékozódni, ugyanis ebben az esetben nem biztos,.hogy környezettudatos lépés ez a választás. Részletesen a Tudatos Vásárlók cikkében tudsz tájékozódni róla.

 

Szelektív hulladékgyűjtés 

 

Mire jó, miért érdemes erre figyelni? A Wikipédia válaszol:

A hulladékhegyek csökkentésének egyik lehetősége a szelektív hulladékgyűjtés, mely többek között a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól segít bennünket környezetbarát módon megválni." 

 

Így a számunkra felesleges dolgainkat (szemetünket) újrahasznosíthatják, forgásban tartva őket. A lassan vagy egyáltalán nem lebomló dolgoknál ez különösen fontos (például műanyag), ugyanakkor azt is meg kell említeni, hogy a lebomlási folyamathoz megfelelő körülmények szükségesek. Ez azt jelenti, hogy a banánhéj a szeméttelepre kerülve nem hasznosul, míg a komposztba kerülve igen. Akárcsak a papír.

 

Komposztálj!

 

Adja magát az előző példából. Persze, nem mindenki tudja megoldani. Ma már lakásban is kivitelezhető, léteznek beltérre való felszerelések hozzá. Ha kertes házban élsz, és eddig nem fordítottál erre figyelmet, mindenképpen vedd fel a céljaid közé. 
Ha nem tudsz, vagy nem szeretnél komposztálni, de ügyelnél a komposztálgató hulladékod megfelelő helyre kerülésére is, ehhez több megoldás is létezik.

  1. Használd a ShareWaste appot!
    Segítségével a közelében kutathatod fel azt, aki szívesen fogadná a komposztodat.
  2. Keress családon belül!
    Talán a családon belül is találsz olyan rokont, aki komposztál, és szívesen átveszi a te hulladékokat. Mi is így oldjuk meg egyébként ezt a kérdést.
  3. Add le boltban!
    Érdemes érdeklődni a közeledben lévő csomagolásmentes boltban, ugyanis vannak olyan üzletek, ahol szintén leadható.

 

Arról, hogy hogyan, mit lehet komposztálni, vagy hogyan építs komposztálót, több remek leírást is találsz a neten. A Humusz Szövetség oldaláról is tudsz első körben letölteni egy kisokost.

 

Újrahasznosítás 

 

Végül, de nem utolsó sorban muszáj megemlítenem az újrahasznosítás fontosságát. Szuper dekoráció vagy használati tárgy készíthető otthon, a már nem használt dolgokból. Érdemes tényleg inspirálódni a témában (például a Pinteresten), sokszor nem is gondolnánk, egy-egy tárgy mennyi lehetőséget rejt magában!
Némelyik talán nehezebben alkalmazható számodra, nekem is van olyan tétel, amit bizonyos okból még nem teljesen alkalmazott az otthonunkban. Az összefoglalóm célja az, hogy megmutassam neked, melyik egyszerű (vagy legalábbis annak tűnő) szokás kiépítésének milyen következményei, előnyei vannak, amelyből láthatod azt is, mit okoz az, ha nem foglalkozol vele.

 

Gyerekkel

 

Mindegyik lépést megteheted együtt a gyermekeddel. Már óvoda előtt tudtok például együtt hulladékot tenni a komposztba, szemetet a szelektívbe, lekapcsolni a villanyt, de jó móka az is, ha minél gyorsabban próbálunk lezuhanyozni, amiből több gyerkőc esetén akár versenyt is csinálhatsz. Rengeteg kreatív lehetőség rejlik az újrahasznosításban is. 

Te melyik lépést teszed meg?

nevtelen_terv_23.png

 

 

 

 

 

 

zold_levelek_tajepites_logo_3.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoemesei.blog.hu/api/trackback/id/tr6516561410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása