Környezeti nevelést segítő ötletek, tippek

Zoé meséi

Zoé meséi

Nyaraljunk zölden!

2021. június 29. - JBrigó

Az élet minden területén, ha egy icipicit jobban figyelsz, tervezel,  esetleg lecserélsz időről időre ezt-azt, akkor már bizony rendkívül sokat teszel a Földért! Nem csak zöld életmódra kapcsolsz, hanem bizony zölden is nevelsz! Minden ilyen tetted ugyanis minta a gyermek számára. Olyan minta, ami tudattalanul is ivódik belé, így felnőtt korában ezt nem elsajátítania kell majd, csupán zsigerből alkalmazni. Szerintem ez csodálatos!

Ilyen terület a nyaralás is. Könnyen csökkenthetsz az ökológiai lábnyomodon, ha már itthon nyaralsz, külföldi utazás helyett, gondoltad volna? Idén már ez nem változtatható, így ezen kívül összegyűjtöttem neked, mivel lehet az utazásod - bárhová is mész - zöldebb.
Nem szaporítom viszont tovább a szót, mutatom is azt a néhány egyszerű tippet, amivel környezettudatosabb módra kapcsolhatsz. Ha strandolni is fogtok, akkor pedig kattints mindenképpen az előző cikkemre, itt!

 209317747_528530945013313_1188902872134167956_n.png

Környezettudatos szállás 

 

Bár javában tombol a nyár, és így a szezonban már csekély eséllyel lehet szállást találni, mégis elsőként egy egyedülálló oldalra szeretném felhívni a figyelmed. A zoldszallasok.hu ugyanis olyan szálláshelyeket gyűjt össze, amelyek kialakításánál, szemléletében egyaránt szerepet játszanak a bolygóbarát megoldások. 
Öko szálláshelyeket kereshetsz még megyékre lebontva a Környezettudatos Élet weboldalán.

 

Vidd magaddal!

 

Több olyan környezettudatos tárgy van, amelyet magaddal vihetsz az útra. Ha ezeket beszerzed - akár egyesével -, kevesebb műanyag hulladékot termelsz, óvod a környezetet, és erre biztatod példáddal a gyermeked.

Fém szívószál

Rendkívül dekoratív, többféle színben, méretben kapható. A nyaralás során nem csak a szálláson használhatod, hanem magaddal viheted, és a vendéglátó egységekben is előveheted, visszautasítva műanyag társát. Simán beszerezhetsz a gyerkőcnek is egyet, Zoé például imád velük játszani is.

Kávé elvitelre

Már több zöld opció létezik arra az esetre, ha nincs időd meginni a kávézóban kert kávéd, teád. Akár a rohanó hétköznapokról, akár nyaralásról legyen szó, egy ilyen pohár hű társad lehet. Több anyagból is elérhető, érdemes utánakeresned, nekem ilyen van.

Tisztálkodás, takarítás

Bármelyikről legyen is szó, érdemes a műanyagmentesség mellett letenni a voksod, ha van rá lehetőséged. 
Például mosogatáshoz több eszköz közül választhatsz szivacsot, mosogatószert, erről videót készítettem már a TikTokra. Vegán mosogatószert a nagyobb áruházakban, drogériákban is elérsz, szilárd mosogatószappant például én innen kaptam. Tisztálkodáshoz tusfürdő helyett a legjobb, ha szappant használsz! A kézműves termékek nem szárítják úgy a bőrt, érdemes tényleg kipróbálni, ráadásul kis helyen elfér. A samponnal is ez a helyzet. A szilárd sampon választásával egy kis helyet igénylő, környezetbarát, csomagolásmentes opció mellett szavazol, mert ugye a vásárlásod szavazat. Létezik samponszappan is, ezek estében ecetes öblítést igényel a haj. Keress a közeledben olyan csomagolásmentes üzletet, ahol vásárolhatsz, ha nincs, én a Zöldboltból, az Origitől, és a Lushtól szoktam vásárolni a samponom.

zold_levelek_tajepites_logo_3.png

Fontold meg, mire költesz!

 

A nyaralás alatt is kiemelten fontos az, hogy megfontoltak maradjunk a vásárlások alkalmával akkor is, ha ajándékot, szuvenírt vásárolsz! 
Csak olyat válassz, ami biztosan szükséges, részesítsd előnyben a kézműves, helyi termékeket!

 

Zöld programok 

 

Végül, de nem utolsó sorban keress zöld programokat! Akár egy családi kirándulás is elég ahhoz, hogy a nyaralás során is figyelmet kapjon a természet. A kánikulában pedig kifejezetten üdítő lesz a hűs erdőben barangolni, hidd el!

nevtelen_terv_23.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zoemesei.blog.hu/api/trackback/id/tr8916607612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drag 2021.07.01. 19:13:06

Két észrevétel:
-a szívószál minek? Lehet élni nélküle is....
-ha nyaraláskor nincs annyi idő, hogy a kávézóban kikért kávét asztal mellé ülve elfogyasszuk, akkor az nem nyaralás...

JBrigó · www.zoemesei.hu 2021.07.02. 08:33:37

@Drag: igen, a szívószál minek...de a gyereknek például ezt nem tudod még megmagyarázni, ha kisebb, valamint vannak,akik (sajnos, nem sajnos) nem tudnak élni nélküle.
Kávé fogyasztáshoz meg annyit, szintén nem mindenki szeret kávézóban ücsörögni, nem feltétlenül idő kérdése lehet, noha nem akartam ebbe a részbe mélyen belemenni.
Mindenesetre köszi a hozzászólást! :)
süti beállítások módosítása