Környezeti nevelést segítő ötletek, tippek

Zoé meséi

Zoé meséi

Érdektelen gyerek

Hogyan vond be?

2020. október 25. - JBrigó

Ha elindultál a környezettudatos úton, próbálsz odafigyelni, biztosan szeretnéd, ha ezt az életmódot gyermeked is elsajátítaná minél hamarabb, és aszerint élne. Minél később kerül sor a bevonására, annál nehezebb lesz, hiszen egy megszokott rendszeren kell változtatni úgy, hogy nem érti a kicsi az okokat. Miért van az, hogy egyik nap még lehetett azt, amit már anya nem enged? Eddig lehetett, most akkor miért nem?

 blogkep_1.png

Ha a gyerek már óvodás, már - már iskolás, a pálya nehezített. Megszokta, hogy például nézheti a kedvenc műsorát a tévében, játszhat a számítógépen különféle játékokkal, és ha nincs kedve, nem kell a levegőn időznie. Mi történt a kedvenc nassolnivalókkal? Miért ez a változás és ebben neki miért kell részt vennie? Érthető, ha dühös, ha ugyanazt szeretné, és várja el, mint eddig. Ráadásul ekkor már nem anya, apa a mérvadó, nem őket szeretné utánozni, hanem megjelenik a társakhoz való alkalmazkodás, beilleszkedés igénye. A többi gyereket utánozza, és ők nem környezettudatos szemlélet alapján nevelkednek.

 

Mit tehetsz? Hogyan vond be?

 

Kezdjük az elején. Mielőtt szülőként megteszed, elindulsz, az elhatározást követően már nyugodtan vond be a gyerkőcöt is, korához mérten! Induljatok el együtt! Minél hamarabb elkezded, annál biztosabb lesz az alap, amit építesz!
Félelmetes az ismeretlenbe csak úgy belecsöppenni! Könnyebb alkalmazkodni - olykor nekünk felnőtteknek is -, ha fokozatosan, lépésről lépésre haladtok. Nem egyszerre zúdul rá minden, van ideje felfogni, megérteni, tanulni, elfogadni. 

Ha már akkora, természetesen ennek a módja a kommunikáció. Ülj le, és mondd el, mi fog történni. Ne csak közöld, magyarázd el az okokat, és fogadd el, ha gyermeked elutasítja, nem akarja. Nincs szükség arra, hogy a világ, a bolygó problémáját értse, nem várható el, hogy tegyen akarata ellenére érte. Persze, nem választhat, hogy újrahasznosított WC papír lesz e a mosdóban, lesz-e papírtörlő helyett más a konyhában vagy mivel mosod a ruhákat. Ha nem akar róla beszélni, érdektelen, hagyd rá. Ennyi az egész. Eljön az ideje majd annak, amikor kíváncsi lesz, és ő maga fog megkeresni téged kérdéseivel.  Ha erőlteted, azzal csak az ellenkezőjét éred el. Megutálhatja, és talán dacból ignorálhatja a környezettudatosságot, egészen felnőtt koráig.

Amíg kisebbek ebből a szempontból egyszerű dolgod van. Ám mégis azt tanácsolom, ugyanúgy kommunikálj! Nem a használt szókincsek száma határozza meg, mit ért meg abból, amit mondasz neki!

Ha teljes mértékben elutasító, légy számára példa. Hidd el, ha nem most, akkor évekkel később (akár fiatal felnőtt korban) fog az elültetett mag kihajtani. Amit lát majd tőled, és "véletlenül" tanul, biztos gyökeret jelent a későbbiekben.

 zold_levelek_tajepites_logo_3.png

Próbálkozz!

 

Ha a gyerek imád játszani a konzolokon, vagy telefonon, kipróbálhattok akár együtt is különféle játékokat a környezetvédelem jegyében. Érdemes utánanézni, hiszen többféle játék elérhető már ingyenesen a témában. Erről bővebben egy következő cikkben fogok írni.

A rajzolni szerető kicsinek érdemes ajánlani, beszerezni a témában foglalkoztató füzeteket, könyveket, vagy akár egy applikációt letölteni. Kereshetünk pályázatokat is, vagy annak híján "kiírhatunk otthonra" mi magunk is egy sajátot. Használhatjuk az erdő terméseit, játékosan foglalkozva ezáltal a természettel.

Ma már rengeteg olyan játék vásárolható, amely környezettudatos és/vagy a környezettudatosság fontosságát hirdeti, arra neveli a gyermeket. Érdemes tényleg mint mindig, ezúttal is az interneten kutatni.

 

Rendszer

 

A rendszeresség mindig fontos, és segítség is lehet az élet minden területén. Tűzz ki egy napot! Ez lehet heti rendszerességű, de akár havi is. Jelöld be együtt a gyerkőccel, ha már akkora, vagy ha kisebb, akkor is magadnak jelezd. Így tudtok készülni, tervezni, és nem halogatjátok. Beszéljétek meg, hogy mit fogtok csinálni, ha nincs kedve, kössetek kompromisszumot

Minden ilyen napra találj ki olyan foglalkozást, kirándulást, amely a környezetvédelemmel összeköthető. A lényeg itt is a fokozatosság. Első alkalommal lehet fél óra, egy óra, következő pár alkalommal kettő, és így tovább. Ne ess kétségbe akkor, ha nem lesz azonnali sikere a dolognak, vagy ha visszaesést tapasztalsz! Ne add fel! 

Ha pedig rossz passzban vagy, engedd el! Feszülten, kimerülten nem lehet, és nincs is értelme görcsösen próbálni érzékenyíteni a gyerekeket. Ők rendkívül érzékenyek, azonnal megérzik, frusztráltá válnak, és egy katasztrófa születik csak az amúgy jónak tervezett, közös kalandból.

A következő cikkben konkrét példákat hozok. Bemutatok olyan filmeket, játékokat, program ötleteket, amelyeket kipróbálhatsz az érdektelen gyerekkel.

nevtelen_terv_23.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zoemesei.blog.hu/api/trackback/id/tr316255506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása