Környezeti nevelést segítő ötletek, tippek

Zoé meséi

Zoé meséi

Az erdőjáráson túl

2020. október 18. - JBrigó

A blog ezen formáját azért indítottam, hogy segítsek azoknak, akik nyitottak, de nem tudják, merre induljanak, és hová tartsanak.

Rengeteg hasznos információval látnak el az interneten a hozzáértők, és pontosan a sok információ miatt olykor elveszhet a lényeg. Túltelítődhetsz, és a vége az, hogy feladnád azelőtt, hogy elkezdted. Felnőttként lavírozni a környezettudatos úton nehéz lehet, nem mindenki születik ide. Van, akinek ugyanaz nagyobb erőfeszítést igényel, mint másnak. Ez van. Nehezítő körülmény, ha a gyereket is úgy szeretnéd nevelni, hogy magába szívja az egész életformát, és az maradandó legyen, tovább is vigye. Nem utolsó sorban egyáltalán megértse, miről is van szó.

blogkep.png

Az előző cikkben bevezettelek a kezdetekhez. Megmutattam, mennyire egyszerű elindulni, nincs szükség másra, csak elhatározásra. Hajlamos az ember túlgondolni néha, ha nagy célt tűz ki maga elé. Ebben azonban az a szép, hogy minden apró mozzanat számít, és nem is olyan eget rengető tettekre van szükség az induláshoz (sem).

 

Ha a siker még várat

Ha még nem volt erre alkalom, vagy kudarcba fulladt, maradjon szerintem a célkitűzés, pihenj rá, és próbáld máshogy megközelíteni a siker érdekében. Erről is írok majd a későbbiekben, addig is a lényeg, hogy ne add fel! Próbálkozz, de csak akkor, ha neked is van hozzá kedved. Az csak hátráltat, és elveszi mindenki kedvét, ha erőltetettek, idegesen telnek ezek a programok.

 

Kezdetek: pipa!

Ha sikerült rávenni magatokat arra, hogy barangoljatok a természet lágy ölén, netalántán többször is, ráadásul jól sült el az összes ilyen program, akkor biztosan készen állsz a következő lépés megtételére.

Ha a kicsinek tetszett a szabadban lófrálás, merted engedni, hogy kielégüljön a kíváncsisága, tanuljon minden érzékszervével, akkor biztos vagyok abban, hogy ez a sikerélmény segít majd, és lendületet ad! (Ha valami hiányzik, kimaradt, érdemes pótolni a továbblépés előtt)

A legközelebbi kirándulás alkalmával gyűjtsetek különféle színű, mintájú leveleket, terméseket, kavicsokat, faágakat, stb. A gyerkőccel korához mérten ezekkel tudsz majd foglalkozni otthon. Színeket, formákat tanulhattok, bővítheted szókincsét a segítségükkel, de akár a számolást is gyakorolhatjátok. A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen szerintem, hab a tortán pedig az, hogy minden ilyen alkalom erősíti a köteléket köztetek.

Ha meguntátok, kreatív foglalkozás keretében alkothattok az évszakhoz passzoló dekorációt otthonra. A faleveleket fessétek le, majd nyomdaként használva készítsetek szebbnél szebb képeket. A nagyszülőknek például ezek biztos vagyok abban, hogy tökéletes ajándék lehet karácsonyra. A faágakat tedd egy vázába. (Pinterest inspiráció) Ha maradt falevél, köss rá cérnát, akaszd rá, vagy csak ragaszd fel, és kész is az őszi asztaldísz! Ha beköszönt a tél, jön a Mikulás, vagy a Karácsony, csak cseréld le a leveleket másra, vagy hagyd csupaszon! Hidd el úgy is rendkívül dekoratív eleme lehet a lakásnak az, amit együtt gyűjtöttetek. Ha szedtetek kavicsokat, nagyot, kicsit, lefesthetitek a színeket gyakorolva vagy így varázsolhattok belőlük bármit! Katicát, autót, vagy akár Minyonokat is! :) (Pinterest inspiráció)

Ha már akkora a poronty, akár a gyűjtögetés, akár az alkotás közben beszélgethettek is az évszakokról, az időjárás változásáról, hogy mi történik ősszel a levelekkel, és (a nagy könyv szerint) télen miből lesz a hóember. (Itt még felesleges belemenni a globális felmelegedés kérdésébe!)

A közös élmény, tanulás egy biztos alapot képez majd a továbbiakban! Fontos, hogy ne aggódj azon, hogy rendelkezel-e kreatív attitűddel, vagy sem! A gyermekednek nem tűnik fel, hogy nem vagy egy Picasso, ő nem azt nézi majd, hogy tökéletes-e az ecset kezelésed, vagy kellően gazdag-e a szókincsed!

 

Mit ne tegyél?

Én személy szerint szeretek apránként haladni, így alaposabb, biztosabb a megtett lépés. Nem tartom helyesnek azt sem, ha a gyerekektől irracionálisan sokat várunk el, így neked is azt tanácsolom, ne légy telhetetlen! Haladjatok lassan, de biztosan, és persze ne feledd el a dicséretet, a sok-sok nevetést, szórakozást. Nem tűnhet úgy, de ő a játék közben, a játékkal is tanul! Ne aggódj a kosz miatt! Azt letörlöd, kimosod, stb. Ha zavaró is, hidd el, megéri minden erőfeszítés, mert megalapozod nem csak a bizalmat, a kapocsot közöttetek, hanem hozzájárulsz a gyermeked egészséges fejlődéséhez, biztos jövőjéhez. Valahogy úgy, mintha szupererőt adnál. Végső soron az is.

nevtelen_terv_21.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zoemesei.blog.hu/api/trackback/id/tr2216238866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása