Környezeti nevelést segítő ötletek, tippek

Zoé meséi

Zoé meséi

3 tipp a műanyagmentes kirándulásért

Műanyagmentes július margójára

2021. július 02. - JBrigó

Ha túrázni indul a család alapvetően sem kell túl sok műanyag a táskába. Viszont egész júliusban “dübörög” a Műanyagmentes Július kihívás, így a kirándulás alapfelszerelését érdemes “mentesíteni”.

A kihívás célja

 

Egy 2009-es szociálpszichológiai kutatás szerint legalább 18 napig tart, amíg egy új dolgot szokássá tudunk alakítani az életben. Ez az eredmény összecseng Dr. Maxwell Maltz megfigyeléseivel, aki páciensénél azt vette észre, hogy legalább 21 napra van szükség ahhoz, hogy a káros szokások helyére újak épüljenek be. - olvasható a 7köznapi pszichológia cikkében

Ahogy kutattam, nem leltem objektív válaszra. Ahhoz, hogy egy szokás állandósuljon, figyelembe kell venni az egyén adottságát, körülményeit, stb. Tehát van, akinek több, van, akinek kevesebb idő is elég hozzá. Mégis hiszem, vallom, hogy egyszerű lépésekkel sikert arathatunk rövid idő alatt is.
A kihívásban való részvétel a szokás elmélyítésén segít, ösztönöz, húz. Így érdemes nem csak régi motorosként, hanem zöldülni vágyóként is belevágni ebbe a kihívásba.

nevtelen_terv_27_1.png

Kirándulj műanyagmentesen!

 

A zöld nevelés legegyszerűbb eszköze a természetben barangolás. Elegendő csupán élvezni, megfigyelni, de érzékszerveket használva is könnyű megismerni. Nem szükséges hozzá komolyabb anyagi ráfordítás (maximum az utazás költsége). Éppen ezért érdemes időt szentelni erre nyáron is. 

Hogyan teheted ezt műanyagok nélkül?

 

Ne vásárolj újat!

 

Igen, ez is számít! Például szükségtelen új hátizsákot, ruhát vásárolni, ha van egy már a szekrényben. Azzal, hogy a körforgásban tartod a régi darabjaid szintén hozzájárulsz a műanyagmentességhez. Gondoltad volna?

 

Öko szendvicsek

 

A természetben jobban esik egy egyszerű szendvics is, nem beszélve arról, hogy egy ilyen kirándulás során könnyű megéhezni. Az alufólia, és a folpack viszont környezetkárosító, így érdemes lecserélni őket. 
Ma már számos helyen kapható különböző méretben, dizájnnal újraszalvéta, újratasak, ilyen a Cibi például vagy a Viszem magammal. Ha tudsz varrni, vagy van a családban, aki vállalja (mint nálunk is), érdemes ezzel a lehetőséggel próbálkozni. Ezek hulladékmentes alternatívája még a méhviaszos kendő, innen tudsz rendelni, de én vettem már ilyet az Aldiban, sőt találni drogériában is már, mint például itt is.
A rágcsálnivalókat is csomagolhatod bármelyikbe, de tökéletes erre egy ételhordó is. Én ebben viszem a játszótérre is Zoénak a tízórait például.

 

Igyál tudatosan!



A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása rendkívül fontos a természetben is. Szuper, ha újrafelhasznált PET palackot használsz, de nem a legegészségesebb választás. Ha kiürült a műanyag palack, vidd el a szelektív hulladékgyűjtőbe, és szerezz be rozsdamentes palackot, ami különféle méretben elérhető már.
Nálunk a folyton mozgásban lévő férjemnek például a itt  találtunk nagy, 1,5 literes palackot, amit munkába, és túrázáshoz is egyaránt tud vinni magával.
Én imádom a személyreszabott dolgokat, így nekem egy kisebb kiszerelésű, csajosabb darab lett innen rendelve, ami nem csak elkísér a túrákra, játszótérre, de itthon is remek szolgálatot tesz. Zoénak külön tetszik, hogy nem csak neki van kulacsa, ivópohara, hanem már anyáékkal is tud koccintani, együtt inni. :)

Ezek egyszerűen alkalmazható tippek, amelyekre könnyen találhatsz alternatív megoldást, akár anyagi ráfordítás nélkül. Én például egyszer beruháztam egy nagy bevásárlóközpontban is kapható "smoothie"-ra, literes kiszerelésben, mert üvegben kapható. Amíg nem tudtam vásárolni alumínium palackot, ezt használtam fel újra, és újra, azaz napi szinten, és azóta is előkerül. Láthatod, hogy egyszer adtam ki azt az összeget, mégis mennyit sportoltam az újrafelhasználásával. 
Ne feledd, nincs szükség óriási összegekre, a "zéró waste" nem a gazdagok kiváltsága! Próbáljátok ki együtt, és hamarosan meglátod, ami az elején nehéznek tűnt, kis idő múlva már bizony egyszerű szokássá formálódik majd.


nevtelen_terv_23.png

 

 

 

 

zold_levelek_tajepites_logo_3.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zoemesei.blog.hu/api/trackback/id/tr7216610594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2021.07.03. 07:03:43

Igen, ezek az apróságok is érdekesek, de inkább érdekes, mint értelmes. Megy a bohóckodás a szívószál és fültisztító körül, de nem vonalnak ki blokád alá venni a nagy üdítőital gyártó cég üzemei elé. Egy délelőtt több műanyagot töltenek meg , mint 1 éves gyártása a fültisztító cégnek. Valószínű "egy kis apróval" segítették a "civil" nagy nemzetközi környezetvédő csoportokat.
Különben meg nem a műanyag a bűnös hanem , hogy miként kezelik azt. Nem kell kidobni... begyüjthető, ujra hasznosítható...

JBrigó · www.zoemesei.hu 2021.07.16. 07:50:29

@Bkkzol: az újrahasznosítás is széndioxid kibocsátással jár például, ami biztos vagyok benne, hogy tudod, miért baj. Kevesebb energiafelhasználással, és káros anyag kibocsátással is jár, ha a műanyagot lecseréljük, lásd szívószál, és társai. Több tüntetés is szerveződik az ország különféle pontjain, különböző célokból, hogy a "nagyok" figyelmét felhívják a környezetvédők, és változásra sarkallják őket. Amíg ez nem történik meg,nem gondolom,hogy ölbetett kézzel kellene várni. Ha én változtatok, azzal másoknak is példát mutatok, és másokat is változtatásra késztet. Ez igenis számít. Sajnálattal olvasom,hogy szerinted nem értelmes.

Bkkzol 2021.07.18. 11:31:52

@JBrigó: "változásra késztet" úgy ahogy van betiltották a szívószálat, műanyag szárú fültisztítót... amivel szemben az igazán nagy szemét termelőket " figyelem felhívó" baráti összajövetellel jutalmazzák. Valószíínű egy kis morzsával kiszúrták a szemüket ezeknek a "civil " szervezeteknek.
süti beállítások módosítása