Környezeti nevelést segítő ötletek, tippek

Zoé meséi

Zoé meséi

Klasszikusok a zöld nevelésben

Mesék

2021. február 07. - JBrigó

A zöld nevelés nem szigorú szabályok mentén követett dolog. Az a jó benne (többek között), hogy saját igényeink, tulajdonságaink mezsnyéjén járhatunk közben.
Ha a klasszikus, régi meséket preferálod, csak meg kell tehát találnod azt, amelyik passzol a környezeti neveléshez.

nevtelen_terv_23_1.png

 

Mit keress?

 

A környezeti nevelés lényege, hogy megtanítsa, megértesse a gyerekekkel a természet működését, tiszteletét, és a környezetvédelem fontosságát, annak lépéseit. Ha tudatosan szeretnél tehát olyan történeteket elmondani a gyerkőcnek, amelyek ehhez hozzájárulnak, segítenek titeket a mindennapokban, ezeket kell kutatnod.

zold_levelek_tajepites_logo_3.png

Pöttöm Panna

 

Hans Christian Andersen meséje tökéletes példa erre. Segít megismerni a természet működését, ugyanakkor a történet tartalmazza a konfliktust, és megoldását, ugyanakkor a természet jelenségeit, amelyekről te is beszélhetsz neki bővebben. A mesét felhasználhatod arra, hogy továbbsződd, így saját történetet írva, ami a legjobb, amit csak tehetsz a gyermekedért. Hidd el, ugyanúgy fogja élvezni - ha nem jobban - a te mesédet!

A könyvből mondott mesék mellett felidézheted a gyereked napját, egy eseménysorrá összefűzve azt, ami történt. (forrás)

Bármilyen megoldást, történetet válassz is, ami nem mindegy, hogyan mesélsz, milyen körülményeket teremtesz. Egyszerű tanácsokat itt olvashatsz róla Dr. Kádár Annamáriától, a WMN cikkében.


Klasszikus példák

 

Bőven van mit válogatni, ha klasszikusokról van szó. Ha nem tudod merre indulj, mihez nyúlj, a legjobb, ha egy mesegyűjteményt veszel a kezedbe, de válogathatsz az alábbi példák közül is:

  • A tücsök
  • Miért sós a tengervíz?
  • Az alma meg a kerti manó
  • Miért bátor a nyúl?
  • A cinke és a szél

 

Nyúlhatsz klasszikus, modern, saját meséért, rövidért, hosszúért, az számít csupán, hogy mind a ketten jól érezzétek magatokat, és olyan közös időtöltés legyen ez, amelyből profitálhattok. Ha nincs kedved, nyúzott vagy, fáradt, semmi esetre se kezdj mesélésbe. Hidd el, nem baj, ha kimarad egy nap, egy alkalom! Mindig van esély újrakezdeni, újrateremteni egy hagyományt! :)

nevtelen_terv_23.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zoemesei.blog.hu/api/trackback/id/tr6416417278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása