Környezeti nevelést segítő ötletek, tippek

Zoé meséi

Zoé meséi

Környezettudatos strandolás

2021. június 20. - JBrigó

nevtelen_terv_26_1.png

Te gondoltad volna, hogy egy strandolás alkalmával is érdemes figyelni a környezettudatosságra? Most, hogy itt a nyár, érdemes szót ejteni róla.
Gyerekkel ez a kikapcsolódási forma is megváltozik, több csomag, szervezés szükséges. Nyűgnek érezheted, hogy még gondolj mindenen kívül még a "zöld" oldalra is. Ha eleve próbálkozol a hétköznapokban, ez meg sem fog kottyanni. Ha első lépésként a strandolásra esik a választásod, szintén tök jó, ugyanis a sikerélmény (ami elengedhetetlen a tartós változáshoz) itt is garantált.

 

Úticél választása

 

Persze főleg, ha nyaralni indul az ember, nem feltétlenül a legközelebbi célt válassza. Ugyanakkor, ha csak strandolni, vízpartra vágytok, érdemes mégis ezt az opciót tartani szem előtt. Miért?
Minél közelebb utaztok (akár sétáltok, bicikliztek, ha olyan helyen éltek), annál kevesebb széndioxidot termeltek az utazással. Ha autó helyett például a vonatot válasszátok, a MÁV egy új kezdeményezésként a jegyeteken láthatod is a különbséget. Ez már egy olyan lépés, ami talán kevésbé látványos, talán áldozattal jár, mégis sokat jelent a bolygónak, és talán neked is. A tudat, a siker pedig erőt és lelkesedést ad a továbbiakban, egyre nagyobb lépések megtételéhez. Hidd el, ha nincs, ami tovább lendítsen, nincs sikerélmény, akkor nem tudod eszközölni a tartós változást az életedben, idővel vagy feladod, vagy feledésbe merül lassan a "zöld" út. Ha komolyan gondolod (és miért ne tennél így), akkor gondosan kell ügyelned a kezdeti döntéseidre is. A lényeg, hogy legyen mindig miből meríteni!

 

Csomagok 

 

Mielőtt csomagolsz, talán a hátad közepére sem kívánod, de írj listát! Ha előre feljegyzed, mire lehet szüksége a családnak, kevesebb az esélye annak, hogy valami otthon marad, újat kell venni helyette a helyszínen, ami egyértelműen pazarláshoz, szükségtelen kiadáshoz vezet. Segítségül készítettem egy előre összeírt verziót általános tételekkel, hogy biztosan legyen ehhez mankó a kezedben, amit egyéni igényeitek szerint tudsz kiegészíteni. Ha szükséged van rá, ide kattintva tudod letölteni!

 

Környezettudatos tételek

 

Néhány tétellel mindenképpen segítheted a bolygót, ezek közül emelek ki neked párat:

1. Termosz/Üveg víznek: A termoszról biztosan nem kell szót ejtenem, ugyanakkor, ha üveget töltesz újra, sokkal többet segítesz a Földnek, mintha például a szelektívbe dobnád. Erről bővebben a Tudatos Vásárlók cikkében olvashatsz. Ha nem a helyszínen veszel hűsítőt, felesleges műanyag palacktól, pohártól kíméled meg magatokat, és a bolygót. Viszont a vízparti jégkásázásról sem kell lemondanod! Többféle, újrafelhasználható, hordozható poharat lehet már kapni, amit akár össze is csukhatsz használaton kívül, és persze kibírja a hosszabb utat is. Kis szerencsével egy ilyen pohárba is elkészítik majd a jégkását.

2. Étkek: Ha otthonról viszitek például a jó, öreg rántott húsos szendvicset, mindenképpen tudatos döntést hoztok. Egészségesebb választás, hisz pontosan tudod, mi kerül a szendvicsbe. Ugyanakkor a legtöbb helyen a palacsinta is például papír tálcára kerül, szóval azért nem kell mindenáron lemondani róla. 
Otthon csomagolsz? Jusson eszedbe, hogy szalvéta, alufólia, és folpack helyett már több "öko" lehetőséged van. Ilyen a méviasz kendő vagy például az újraszalvéták. Ha eddig nem tetted, próbáld ki őket, ráadásul mindegyiket el is készítheted otthon!

3. Nassolnivalók/Fagyi: Én képtelen vagyok nassolás nélkül élni, legyen szó sósról, vagy édesről. Különösen édesről! Zoé mellett szoktam rá arra, hogy ha az egész csomag "nasit" nem is viszem, de egy műanyag ételhordóval mindig teszek a táskámba. Ez remek opció a strandra is. Fagyi esetén pedig egyértelműen a papír csomagolású jégkrém helyett válasszátok a helyszínen, tölcsérben kaphatót.

4. Úszógumi, strandlabda: Egyszerű, használd évről évre ugyanazt! Ne vásároljatok szín, forma, aktuális kedvenc sorozat miatt új darabokat. Persze, főleg az úszógumi esetén, ahogy nő a gyerkőc szükség van elkerülhetetlenül újra, de amikor nem a szükség hozza a vásárlást, jobb elkerülni azt, és a már meglévő darabokat pedig minél tovább a körforgásban tartani. Tehát használjátok minél tovább! Új vásárlása esetén érdemes a "secondhand" vásárlás mellett letenni a voksot, azaz vedd meg másodkézből! Minden egyes új cikk előállítása terheli a környezetet. Így, ha használtan vásárolsz, óriási környezetbarát lépést teszel.

Ha ezekre odafigyelsz, nem kis dolgokat teszel a bolygónk érdekében! Ráadásul ezt látja tőled a gyerkőc, ami így ivódik majd a tudatalattijába. Hidd el, ezért lesz felnőve számára is természetes a tudatos strandolás. Ugye, hogy megéri?

nevtelen_terv_23.png

 

 

 

 

 

zold_levelek_tajepites_logo_3.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zoemesei.blog.hu/api/trackback/id/tr216598486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása