Környezeti nevelést segítő ötletek, tippek

Zoé meséi

Zoé meséi

Világnapok a nevelésben

2021. június 04. - JBrigó

nevtelen_terv_18_1.png

Június két fontos világnapban is bővelkedik a környezetvédelem területén. Június 5. a Környezetvédelmi világnapnak, 8. pedig az Óceánok világnapjának ad helyet. Azt gondolhatod, felesleges gyerekkel ezekkel foglalkozni, de szeretném megmutatni ennek ellenkezőjét, a legegyszerűbb módon.


Környezetvédelmi világnap

 

A környezetvédelmi világnap célja széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét. - olvasható a Wikipédián.

 

Mi a teendő? Mit tehetünk mi? Mit tehetsz te? Egyszerű! Ne szennyezd a környezetet, tegyél környezeted jobbá tételéért, és tanítsd, neveld erre a következő generációt! Így válsz követendő példává te is, és gyermeked is.

Mit tegyél, ha nem akarod figyelmen kívül hagyni a világnapot?

  • Szedjetek szemetet!

Tapasztalatból tudom, hogy kivitelezhető! Persze, talán nem tudsz annyira hatékony lenni gyerekkel, mint egyedül, de biztos vagy ebben? Talán elkalandozik, nálunk Zoé minduntalan füvet szedett, amit se előtte, se utána nem csinált. Közben viszont mutatta, hol van szemét, beszélgetett, csicsergett, és persze állatokkal volt elfoglalva. Egyik sem rossz, ugye? A tudatalattiban pedig ott csücsül az élmény, és a tudás karöltve, hogy bizony a szemét nem a földre való, és fel is szedhető. Ennek tetejében szuper közös program, higgy nekem!

  • Kiránduljatok!

A természet megismerése ugyanúgy hozzá tartozik a környezeti neveléshez, a külvilág megismeréséhez, és sajnos a természetben is első kézből tud tájékozódni a család a szemetelésről, akár következményekről. 

 nevtelen_terv_16_1.png


Óceánok világnapja

 

A világnap célja felhívni az óceánok, tengerek fontosságára a figyelmet.

Még ha nem is érezzük közel magunkhoz a tengereket, jó, ha tudjuk, hogy mindannyiunk léte alapvetően függ az óceánoktól és azok egészségétől - írja a National Geographic.

 

Minden második levegővétel az óceánok növényvilágának köszönhető, mivel ők termelik oxigénkészletünk felét, továbbá elnyelik az ember által kibocsájtott CO2 egyharmad részét is.
- olvasható a WWF írásában.

Nyilvánvaló hát, hogy hiába nincs óceánunk, minket is érint a probléma. A globális felmelegedés okán a fajok fennmaradásának megőrzése épp olyan fontos, hiszen a kihalásuk felboríthatja a táplálékláncot, ez pedig ökológiai katasztrófához vezethet. Nem hangzik jól, ugye?

 

Mit tehetünk, mit tehetsz te?

 

A környezettudatos életmódra törekvés, nevelés egy ilyen lépés. Ha ezzel próbálkozol (márpedig mivel itt vagy, minden bizonnyal), rengeteget teszel annak érdekében, hogy a helyzet javuljon.

 

Világnap otthon

 

Biztosan a suliban, oviban foglalkoznak a témával. Talán úgy gondolhatod, éppen ezért nem érdemes otthon is. Mégis javaslom, ha a téma érdekli a gyerkőcöt, ne hagyd annyiban! 
Ha tehetitek, hazafelé vagy suli/ovi után menjetek el egy közelben található (ha van) tóhoz, folyóhoz, patakhoz. Itt megfigyelhetitek a vizet, élővilágát, a parton "éktelenkedő" szemetet, ennek kapcsán pedig beszélgetni is lehet a még nagyobb vizekről is.

 

Világnap a lakásban

 

Előfordulhat különböző okból, hogy nem tudod a szabadba vinni a kicsit. Természetesen nem csak világnapokra vannak remek lehetőségek ahhoz, hogy a témával foglalkozni tudjatok.
Az internetről szuper foglalkoztatók, színezők tölthetőek le (például Wabisabi Park), valamint nálam, a webshopból is tölthető le ingyenesen egy nyomtatható foglalkoztató, színezővel
Elég egy mesekönyv, vagy mondóka a tarsolyba, nagyobbaknak mesefilm, még nagyobbaknak film, de létezik társasjáték is. A Zöld nevelés Facebook csoportomban pedig rendszeresen osztok meg kintre, bentre különféle, környezettudatos játék ötleteket (nem csak) a környezeti neveléshez.

Bármelyik váljon be, bármelyik mellett döntesz is, nem számít, mennyire alakul tökéletesen. Lehet, hogy egy totális katasztrófába fullad a próbálkozásod. Tudom, nehéz lesz ekkor, de mégis próbáld meg úgy szemlélni ezeket az alkalmakat, hogy ennek ellenére elültettél SIKERESEN egy újabb, aprócska magot abba a tudatalattiba.

nevtelen_terv_23.png

 

 

                                                                                                                                                            

 

zold_levelek_tajepites_logo_3.png

A bejegyzés trackback címe:

https://zoemesei.blog.hu/api/trackback/id/tr4116580594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása